Nagelvård

Naglarna sitter på de delar av kroppen som vi kanske använder allra mest under en dag, händerna. Det innebär att naglarna utsätts för väder och vind och slitage och smuts, vilket kan skada dem och leda till infektioner. Därför är det viktigt att vårda sina naglar.nails-865121_960_720

En del av nageln som särskilt ofta blir skadad är nagelbanden, vilket man också märker tydligt eftersom det kan vara smärtsamt och irriterande. Det många kanske inte inser är att ett skadat nagelband också innebär en risk att nageln blir infekterad, eftersom detta är nagelbandens funktion – att skydda nageln från smuts och bakterier som kan orsaka infektioner. För att förhindra detta finns det flera saker man kan göra. En av de viktigaste är att regelbundet göra rent under naglarna med en mjuk nagelborste, tvål och vatten. Man måste också ta hand om sina nagelband för att förhindra att de går sönder. Det gör man genom att regelbundet smörja in sina händer och naglar. Det går bra att använda samma kräm man använder till resten av händerna. Vill man vara extra noga kan man köpa en särskild olja för naglar och nagelband, och massera in i nagelbanden. Detta kan vara särskilt bra vintertid, då hud och naglar blir extra torra.

Två andra sätt att skydda naglarna är att undvika aceton och att använda baslack när du målar naglarna. Aceton torkar ut naglarna och gör att naglarna förlorar sin glans. De flesta nagellacksborttagningsmedel är idag acetonfria, men titta en extra gång för att vara säker. Baslacket är ett bra sätt att skydda nageln mot sprickor, och fungerar dessutom som ett skyddande lager mellan nageln och det färgade lacket.

Minst lika viktigt som det är att ta hand om naglarna är det att ta hand om tänderna. Också tänderna utsätts dagligen för slitage och angrepp från det vi stoppar i munnen, och för hälsans skull är det viktigt att stoppa dessa angrepp innan de leder till allvarligare problem som hål i tänderna eller tandköttsinflammation. Tänderna är också precis som naglarna en viktig del av det första intrycket man gör, och för att känna sig självsäker kan det därför vara mycket viktigt att känna sig stolt över sitt leende. Om man undviker att le för att man skäms över att man har sneda tänder, till exempel, bör man kanske överväga att rätta till dem med hjälp av tandreglering. Med välvårdade naglar och raka, rena tänder kan man sedan ta sig an världen med självsäkerhet.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Colorbyte.se