Nagellackets historia

Nagellack kan te sig som en modern företeelse, men det dekorativa lacket har en mer än femtusenårig historia. Nagellack började nämligen användas i sin mest primitiva form i Kina på 3000-talet f.Kr. Precis som med kläder har också mode och preferenser varierat genom historien när det gäller nagellack, även så sent tillbaka i tiden som på 1000-talet f. Kr. Under Zhoudynastin i Kina, som varade mellan år 1046 f. Kr. och år 256 f. Kr., föredrog till exempel kungahuset att bära färgerna guld och silver på sina naglar. Så småningom skiftade kungahusets preferens, och dessa metalliska färger byttes ut mot rött och svart nagellack. Under Kinas Mingdynasti, som varade mellan år 1368 e. Kr. och år 1644 e. Kr., skapades nagellack genom att man blandade bivax, äggvita, gelatin, vegetabiliska färgämnen och gummi arabicum.800px-Cleopatra_Isis_Louvre_E27113

Också i Egypten färgade man tidigt naglarna. Här särskiljdes till exempel olika klasser genom färgen på deras naglar: de lägre klasserna bar bleka färger, medan de höga klasserna målade sina naglar i en rödbrun färg med hjälp av henna. Detta gjorde man inte bara i livet, utan också i döden: mumifierade faraoner hade också sina naglar färgade på detta sätt. Det är också känt att Kleopatra målade sina naglar med hjälp av olja, puder, henna eller gummi arabicum. I slutet av 800-talet e. Kr. hade man i Egypten börjat färga naglarna med väldoftande röda oljor, för att sedan polera dem. Detta var något man fortfarande gjorde under 1800-talet och tidigt 1900-tal, då man föredrog blanka naglar framför matta, målade naglar. Man blandade därför färgade pulver med krämer på naglarna, och polerade dem sedan tills de blänkte.

I modern tid skulle nagellack inte bli riktigt populärt förrän på 1930-talet. Som med så många andra trender under denna tidsperiod kom den från Hollywood, och de stjärnor och skådespelare som vistades där.

Numera finns nagellack i en så stor uppsjö av färger, former och kvaliteter att man kan få sina naglar att se ut i princip som man vill, och matcha dem med sina kläder, sina skor, sin väska eller till och med sina sexleksaker. Om du har ett favoritnagellack, och vill hitta sexleksaker som matchar, ska du gå in på Vuxen.se.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Colorbyte.se