Nagelkonst

Vissa nöjer sig med att måla ett par lager nagellack i en färg som de tycker om för att känna sig extra fina, medan andra tar sitt nagellack till en annan nivå. Att måla naglarna på ett kreativt eller annorlunda sätt kallas för nagelkonst, och det är idag en egen bransch inom skönhetsindustrin, som säljer tillbehör, särskilda lack, dekorationer och allt man kan tänkas vilja ha på sina naglar.

Trenden med nagelkonst började antagligen på skönhetssalonger, men har spridit sig till hemmen, och många som har nagelkonst som hobby gör det själva. Och det är verkligen en hobby, med tanke på hur tidskrävande nagelkonst är och hur mycket pengar man kan behöva lägga ner på det. Om man inte använder sina naturliga naglar som bas, behöver man till exempel antingen förlänga dem med hjälp av en akrylblandning, eller skapa en ”ny” nagel ovanpå den naturliga med hjälp av gelé. Gelén är en kemisk blandning som liknar akrylen, och för att skapa en ny nagel lägger man på flera lager av gelé, och härdar den sedan i UV-ljus. Skillnaden mellan akrylen och gelén är framförallt att akrylen kan lufttorka, medan gelén måste härdas. Detsamma gäller de särskilda nagellack som måste användas på gelénaglar: de torkar aldrig helt förrän de härdas i UV-ljus. Om man dekorerar sin naturliga nagel bör man först lägga på ett skyddande lager baslack.Sugar_Nails

Hur man dekorerar sina naglar är upp till var och en, och det finns oändliga möjligheter. Man kan till exempel använda glitter, pärlor, nitar, strasstenar eller en rad andra dekorationer, liksom nagellack i olika färger. Många nagellackstillverkare har också skapat nagellack med särskilda effekter, som lämpar sig väl för nagelkonst, till exempel nagellack som ger en matt yta, nagellack som ändrar färg beroende på temperatur, nagellack som ger nageln en sprucken yta och holografiska nagellack. Förutom allt detta material, behöver den som sysslar med nagelkonst också flera verktyg, till exempel särskilda penslar och pennor för nagelkonst, nagelfilar och svampar.

Om du inte bara tycker om konst på dina naglar, utan också i ditt hem, ska du gå in på Galleristockholm.se. Här finns vackra litografier från en mängd kända och okända konstnärer, till exempel Bert Håge Häverö.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Colorbyte.se