Lämna gamla nagellack till återvinning

Att vi måste ta hand om vår miljö är ingenting nytt. Idag är miljöarbetet viktigare än det någonsin varit, hushållssopor slängs inte längre i en och samma platspåse utan sorteras redan i tunnan och målarfärg, batterier och annat farligt avfall lämnas in på närmsta sopstation. Självklart är inte alla Sveriges invånare delaktiga, men arbetet går framåt och förr eller senare borde det nästan ses som något självklart. Att slänga plast och metall i rätt tunna är kanske en självklarhet men det är lätt att missa att en stor del av de produkter vi använder dagligen även dem kan vara miljöfarliga. Kosmetika och ansiktskrämer är exempel på sådana produkter. Ett sätt att minska påverkan på miljön är att investera i märken som rituals, märken som har naturen som fokus och enbart producerar produkter som är snälla mot miljön.

Återvinn på rätt sätt

Troligtvis vet du redan att den målarfärg du använt för att måla väggarna i vardagsrummet måste lämnas på en station för farligt avfall. Den får inte slängas i soporna och den får inte heller spolas ned i avloppet. Detsamma gäller drivmedel av olika slag, mediciner, rengöringsmedel, bekämpningsmedel och mycket annat. Vad du kanske inte vet är att även dina gamla nagellack skall lämnas in på denna station. För att göra det enklare att lämna gammal kosmetika till återvinning har Stockholm stad påbörjat ett samarbete med Kicks och gjort det möjligt för konsumenten att lämna gammalt nagellack, nagellacksborttagning, parfymer, sprayburkar och hårfärg i utvalda butiker runt om i Stockholm. Detta är ett oerhört smart initiativ och så småningom får vi förhoppningsvis se en version av det i resten av Sverige. I ditt nagellack hittar du bland annat formaldehyd, ett ämne som kanske inte är farligt för dig som konsument men som kan göra stor skada på miljön om det hittar ut i vattendrag och grundvatten. Individer som arbetar på nagelsalonger kan även dem ta skada då de dagligen andas in detta farliga ämne.

Mycket plast i vår kosmetika

Det är inte bara nagellack som är farligt för vår planet, även hudkrämer och makeup av olika slag kan vara det. Vår kosmetika är nämligen inte bara förpackad i plast, många gånger är plast också en framträdande ingrediens. Ett tydligt exempel är de populära peelingkrämerna som låter oss rengöra våra ansikten på djupet och förbereda huden för en lämplig ansiktsmask. De små partiklar som faktiskt filar bort smutsen och döda hudceller från ditt ansikte är tillverkade av farlig mikroplast, plast som sköljs ut i avloppet när du sköljer rent din hud. Denna plast sköljs sedan ut i havet där den äts av bland annat plankton. Plankton äts sedan av havets andra invånare som i sin tur blir uppätna av oss människor. Det finns idag inget belägg för att plasten skall vara farlig att konsumeras av människan men det innebär trots allt inte att vi faktiskt bör göra det. Att lämna in miljöfarliga nagellack och andra produkter till rätt återvinningsstation är därför en viktigt åtgärd för att på sikt kunna stoppa föroreningen av våra vattendrag och hela vår planet.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Colorbyte.se