Behandling av nagelsvamp

Nästan alla människor drabbas någon gång i livet av nagelsvamp. Precis som namnet beskriver så består nagelsvamp av små bakterier och dessa trivs bäst där det är fuktigt och varmt. Hela 50 % av alla nagelinfektioner beror på just ett svampangrepp och tyvärr är infektionen mycket smittsam. Svampen uppstår på grund av ett överskott av keratin hos en människa, eftersom det är just keratin som svampen frodas av. Vanligast är att man blir smittad i offentliga duschutrymmen, omklädningsrum eller på sommaren vid ett poolområde. För många är svampinfektionen smärtsam och gör att nageln tjocknar. Detta gör det svårt att klippa naglarna och kan även göra det problematiskt att sköta hygienen på rätt sätt. Utöver ovannämnda anledningar kan nagelsvamp även uppstå i samband med en hudsvampsinfektion, alldeles för trånga skor eller för att man har ett nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom. Nagelsvamp är inte ärftligt, men det är betydligt större risk att drabbas om någon i familjen lider av problemet, då man delar handdukar och dusch.

Så undviker du att smittas

Precis som med en vanlig förkylning finns det knep att ta till för att förhindra att man smittas av nagelsvamp. Det främsta och absolut bästa tipset är att alltid bära badtofflor vid omklädningsrum eller offentliga bassänger. Utöver detta bör man inte heller dela nagelsax eller nagelborste och dela inte hygienartiklar av olika slag. Just delandet av olika hygienprodukter är den främsta orsaken till att svampen smittas och för att undvika att det går för långt, är det naturligtvis bäst att behandla problemet så snart man upptäcker det. För den som aldrig ha haft nagelsvamp tidigare kan det vara svårt att känna igen symptomen. Det vanligaste symptomet är att naglarna tjocknar eller skivar sig, men även missfärgningar i form av gula eller vita fläckar är mycket vanligt. Som tidigare nämnts kan det hända att naglarna även blir mycket känsliga och risken finns att smärta uppstår i samband med användandet av skor. Anledningen till detta är att nageln då har blivit så pass tjock att den pressar mot den känsla nagelbädden under nageln.

Behandla din nagelsvamp så fort som möjligt

Nagelsvamp är en mycket vanlig åkomma och ses inte som något allvarligt alls. På internetshoppar och närmaste apotek säljs receptfria läkemedel att använda sig av som gör att du blir av med svampen inom loppet av några dagar. Ibland kan det behövas flera behandlingar innan svampen är helt borta, vilket gör det viktigt att man agerar så fort det första symptomet uppstår. Nagelsvamp kan t.ex. botas med ett receptfritt nagellack som penslas på nageln en gång varje dag och sägs bota svampen inom loppet av en vecka. Har infektionen blivit väldigt stor kan det ibland behövas specifika krämer som skrivs ut av läkare och i sällsynta fall även behandling i form av tablett. Har du ännu inte hittat din karriär kanske det är inom fotvård. Behöver du själv inte behandlas för nagelsvamp kanske du vill hjälpa andra personer som lider av problemet. I så fall bör du kika in på Netjobs, där vårdpersonal sökes i alla dess former.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Colorbyte.se