Nagellack

Nagellack är ett lack som man använder då man målar finger- och tånaglar.

 

Komponenter i traditionella nagellack
Traditionella nagellack innehåller i princip fyra komponenter. De innehåller lösningsmedel, något som kallas filmbildare, mjukgörare och färgpigment. Vanligaste filmbildaren är nitrocellulosa och graden av dess polymerisering styr hur trögflytande nagellacket blir. Ett vanligt lösningsmedel för nitrocellulosa är etylacetat. Även andra lösningsmedel, som isopropylalkohol, toluensulfonamid och formaldehyd, brukar ingå för att göta lacket mindre trögflytande och minska risken för sekundär filmbildning. Om det endast används en filmbildare blir nagellacket sprött och det är därför som mjukgörare tillsätts.

 

Hälsoskadliga ämnen
Många nagellack innehåller hälsoskadliga ämnen. Det är därför som nagellack räknas till farligt avfall och det ska lämnas in till en miljöstation eller återvinningscentral. Det ska absolut inte gå med i hushållssoporna. Bland de hälsofarliga ämnena i nagellack hör formaldehyd, toluen eller DBP. Se till att vädra ordentligt efter det att naglarna är målade. Sök i möjligaste mån undvika att måla utanför naglarna så att medlen kommer i kontakt med hud. För att slippa andas in de hälsovådliga ångorna kan man i möjligaste mån måla naglarna utomhus.

Colorful French manicure and makeup.

 

Remover
Då man tar bort nagellack används en särskild remover vilken också innehåller hälsoskadliga lösningsmedel. I regel är dessa medel som man tar bort nagellack med metanol och acetonfria.  Numer finns det som väl är nya miljövänliga produkter på marknaden. De lär inte heller innebära någon fara för hälsan.

 

Vattenbaserade nagellack
Nu för tiden finns också vattenbaserade nagellack. De är fullständigt fria från skadliga lösningsmedel och giftiga färgämnen. Vid användning av vattenbaserade nagellack återfuktas och stärks naglarna vartefter tidens gång. Med de här vattenbaserade nagellacken gulnar inte naglarna som de vanliga nagellacken orsakar. Man kan ha vackra naglar och bevara sin hälsa.

 

Tips för gravida!
Använd gärna nagellack även under graviditeter. Fast använd då vattenbaserade nagellack. Undvik de konventionella nagellacken som innehåller hälsovådliga ämnen.

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Colorbyte.se